Restaurant Elea | Toprestaurant aan Noordeinde Den Haag

Restaurant Elea | Toprestaurant aan Noordeinde Den Haag

Met restaurant Elea is het Noordeinde in Den Haag een toprestaurant rijker. Begin 2023 openden gastvrouw Bibi Kuyp en chef Takis Panagakis er de deuren van hun fine-dining-restaurant, dat eerder in Rijswijk gevestigd was. Op steenworp afstand van Paleis Noordeinde laten zij Den Haag kennismaken met hun creatieve, moderne keuken met subtiele Griekse invloeden.

Restaurant Elea

De nieuwe locatie op het adres Noordeinde 142 is 300 m² groot. Het restaurant biedt plaats aan 55 personen en beschikt over een open keuken en een chef’s table. Restaurant Elea staat bekend om de creatieve en innovatieve Franse keuken met subtiele Griekse invloeden, die verwijzen naar de Griekse afkomst van chef Takis Panagakis. Zo combineert hij langoustine met Griekse suneli-specerijen, geeft hij een subtiele Griekse touch aan uit Nederland afkomstige yellowtail kingfish en serveert hij als dessert een lichtzoete variant op tzatziki.

Ruimte om te groeien

Restaurant Elea

Takis Panagakis: “Op deze prachtige locatie kunnen we op veel fronten groeien, ook voor wat betreft het culinaire niveau. We beschikken over een nieuwe gasloze Palux-keuken en een aparte voorbereidingskeuken op de benedenverdieping. Mijn sous-chef is Afroditi Lamprianidou. Zij kwam over van sterrenrestaurant Fine Fleur in Antwerpen en werkte al eerder bij me. Niels van der Zwan is mijn junior sous-chef. Totaal bestaat het keukenteam uit zeven personen.”

Veel te kiezen

Restaurant Elea

Op gastronomisch gebied valt er veel te kiezen bij Elea. De kaart bestaat uit een seizoensmenu van vijf, zes en zeven gangen, dat ook in een vegetarische variant verkrijgbaar is. Beide menu’s zijn uitgeschreven, zodat de gast vooraf weet wat er op het bord komt. Verder kent de chef’s table een eigen menu en is er een à la carte-kaart. Op zaterdag en zondag wordt er een lunchmenu van drie tot vier gangen geserveerd.

Serene sfeer

Restaurant Elea

Het tijdloze, lichte interieur ademt een serene sfeer en is uitgevoerd in natuurtinten zoals beige en zacht-olijfgroen. Bibi Kuyp: ”Net als in de gerechten, hebben we in het interieur subtiele verwijzingen naar Griekenland toegepast. Olijfboompjes verwijzen naar de naam Elea, dat in oud-Grieks ‘olijf’ betekent. Eyecatchers zijn de authentieke glas-in-loodramen in het plafond, de akoestische olijfvormige wandpanelen en het werkstation met een Grieks rechtlijnig meander-patroon.”

Restaurant Elea schenkt Griekse topwijnen

Restaurant Elea

Bibi Kuyp en sommelier Marios Lamprianidis zijn trots op de wijnkaart, die veel Griekse wijnen bevat. “Naast wijnen uit landen als Frankrijk, Italië en de Nieuwe Wereld, telt de wijnkaart evenzoveel Griekse wijnen. Allemaal kwaliteitswijnen afkomstig van de absolute top van Griekenland. Een heel bijzondere wijn is gemaakt van Assyrtiko-druiven, geoogst op het eiland Santorini en vervolgens vijf jaar lang op fles gerijpt in de zee bij Santorini. Jessica Wiltenburg is assistent-maître en fromager. Zij is tevens verantwoordelijk voor de cocktails, die we ook in alcoholvrije varianten serveren”, aldus Bibi.

Gasten optimaal in de watten leggen

Restaurant Elea

Takis Panagakis en Bibi Kuyp: “We zijn heel blij met de stap die we gemaakt hebben en met deze mooie ruimte, waar we onze gasten optimaal in de watten kunnen leggen.


Gegevens Restaurant Elea

Adres: Noordeinde 142, Den Haag

Telefoonnummer: +31(0)70 2143 860

Openingstijden: do t/m ma | lunch & diner

Website: https://www.restaurantelea.nl/