COLA KIP VAN DE BARBECUE

COLA KIP VAN DE BARBECUE

BBQ cola kip

18 januari 2010
: 20 min
: 60 min
: 1 uur 20 min

Kippenvleugels met cola van de barbecue, wat een feest! Simpel te bereiden en zelfs lekker voor gasten die niet zo dol zijn op kip. Maar waarom zou je ze eigenlijk delen?

Ingrediënten
  • 1 kg kippenvleugels
  • 1 tl zout
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl + 50 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1,5 el zonnebloemolie
  • 330 ml cola regular of 1 blikje
  • 150 gr ketchup
  • 25 ml appelciderazijn
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl sambal (naar eigen smaak)
Receptuur
  • Stap 1 Steek je barbecue aan, bereid ‘m voor op indirect grillen en breng naar een temperatuur van 150 graden. Plaats een (gietijzeren) rooster met daaronder een drip pan/lekbakje (of leg er folie onder), want de boel gaat lekken straks.
  • Stap 2 Leg in de tussentijd de kippenvleugels in een grote, platte schaal en dep ze droog met keukenpapier.
  • Stap 3 Maak een rub van 1 tl zout, ½ tl zwarte peper, paprikapoeder, oregano, 1 tl basterdsuiker en zonnebloemolie. Smeer hiermee de kip helemaal in en was je handen daarna goed.
  • Stap 4 Zet je cola marinade vast op. Meng daarvoor de cola, ketchup, 50 gr basterdsuiker, appelciderazijn, knoflook en sojasaus in een steelpan. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat 12 – 15 minuten zacht pruttelen tot de saus indikt. Roer regelmatig en check de laatste minuten goed of de saus niet te hard indikt. Proef tussentijds en breng naar wens verder op smaak met zout, peper en sriracha.
  • Stap 5 Leg de kippenvleugels op het rooster en laat ze circa 45 minuten op 150 graden indirect garen, met de deksel dicht. Voor een extra check kun je een kerntemperatuurmeter gebruiken, bij 72 graden zijn ze goed.
  • Stap 6 Houd 1/3 van de cola marinade achter in de pan (vuur uit en deksel erop) en breng de rest van de cola marinade (in een kom) naar de barbecue met een tang. Terwijl de kippenvleugels rustig aan het garen zijn, ga je ze tussentijds 2x dippen in de marinade en dan leg je ze weer terug op het rooster om verder te garen. Daarna sluit je het deksel weer. Dip bijvoorbeeld 1x na 15 minuten en 1x na 30 minuten.
  • Stap 7 Als de kippenvleugels gegaard zijn, haal je ze van het rooster en leg je ze even in een schaal. Haal met handschoenen de convector/plate setter/hitteschild weg en stook je barbecue op naar 220 graden. Plaats het rooster (hoog) terug.
  • Stap 8 Nu komt de finishing touch: je gaat de kippenvleugels heel kort afgrillen op 220 graden voor een krokant velletje. Maar echt heel kort. Want door de suikers in de rub en marinade kunnen ze snel verbranden en je wilt ook niet dat ze te lang verder doorgaren. Dus even om en om en dan weer terug in je schaal.
  • Stap 9 Breng de schaal naar binnen en schenk je resterende cola marinade uit de pan zo over de kippenvleugels. Hussel even door en klaar is je cola kip! Je kunt ze trouwens prima warm houden in een voorverwarmde oven van 40/50 graden tot je gaat eten.